Verbindingen en transport van Edinburgh Airport naar centrum van de stad

Er zijn verschillende openbaar vervoerslijnen die het centrum van Edinburgh in gaan. Airlink 100, Nightbus N22, Service 35 en Stagecoach Jet 747. Je kunt natuurlijk ook met de tram naar het centrum. Als je het openbaar vervoer te lastig vindt dan kun je ook altijd met de taxi.

Richting het centrum met de bus

oude prijzen op de bus

Airlink 100 stopt op het vliegveld op stop D. Deze rijdt van het vliegveld naar Waverley Bridge (centrum van de stad). Dit is dichtbij Princes Street en het central trein en busstation. Hij rijdt iedere 10 minuten, de reistijd is zo’n 30 minuten (naar Waverley Bridge). Onderweg rijdt deze bus ook nog langs Maybury, Edinburgh Zoo en Haymarket (ook een treinstation). De vervoerder heet Lothian Bus. De prijs voor volwassenen is £5,50 of retour £8,00.

Nightbus N22 rijdt tussen 00:45 en 04:15, zeven nachten per week. Ook deze stopt op het vliegveld bij stop D. Vanaf het vliegveld rijdt deze bus via South Gyle naar het centrum van de stad, om vervolgens te eindigen bij Ocean Terminal in Leith. Leith ligt bij de haven van Edinburgh. Hij rijdt iedere 30 minuten en de reistijd is naar het centrum van de stad ongeveer 28 minuten. Nightbus N22 is ook van busmaatschappij Lothian, dit is de Lothian Night Bus.

Service 35 is ook van Lothain Bus. Hij stopt bij stop F, en heeft grofweg dezelfde route als nachtbus N22 wat hierboven staat uitgelegd. Hij gaat langs RBS World HQ, het Schotse parlement en the Holyrood Palace. Van maandag tot en met zaterdag vertrekt hij iedere 15 minuten, op zondag om het half uur. Reistijd naar het centrum: ±30 minuten en een enkeltje kost £5,50. Een retourtje kost £8,00. Kinderen halve prijs. Eindhalte (via het centrum): Ocean Terminal.

Taxi naar jouw hotel

Je kunt ook altijd met de taxi naar jouw eindbestemming. Die taxi kun je prebooken. Vooral in groepen is dit vaak goedkoper.

Richting het centrum met de tram

De tramlijn tussen Edinburgh Airport en de stad Edinburgh zorgt voor een betrouwbare verbinding. De Edinburgh Tram route is een traject van 14 kilometer dat York Place (in het centrum van de stad) met de luchthaven van Edinburgh verbindt. Er zijn stops op Haymarket (in het zakendistrict van de stad, waar ook een treinstation is) en op Edinburgh Park station. Verder stoppen er ook bussen bij een flink aantal tramstops.

De tram rijdt ongeveer om de 10 minuten en de reistijd is zo’n 35 minuten. Het is niet een van de snelste verbindingen, wel een van de betrouwbaarste. Een enkeltje kost £7.50. Een retourtje kost £9.50. Je kunt tickets kopen bij de ticket machines bij de tramhalte. Zie de tramroute hieronder.

Andere bussen vanaf het vliegveld

Er zijn nog twee andere bussen vanaf het vliegveld. De een verbindt het vliegveld met Fife, een gebied ten noorden van Edinburgh en de andere bus verbindt het vliegveld met Glasgow. De hoofdstad van Schotland ligt  namelijk verbazingwekkend dichtbij.

Er is Stagecoach Jet 747 op stop G. Deze bus verbindt het vliegveld met Fife, een Schotse streek ten noorden van Edinburgh. De eindhalte richting het noorden is Halbeath Park & Ride. De bus komt ook nog langs station Inverkeithing. Je kunt ook nog de andere kant op richting Riccarton (zuid-west Edinburgh) en Heriot Watt. De bus komt normaal gesproken iedere 30 minuten. Uitzondering is ’s avonds (iedere 40 minuten) of zondag (iedere 60 minuten). Een enkel ticket kost £10, een retourtje gaat weg voor £20. De bus heet ook wel Stagecoach Bus.

Ben je geland op Edinburgh airport maar je wilt eigenlijk naar Glasgow? Ook dan kun je een van de bus verbindingen nemen vanaf het vliegveld. Degene waar het om gaat heet service 900 Citylink Air (Glasgow), de bus stopt op stop C. Je overbrugt de pakweg 60 kilometer in zo’n 60 minuten. De bus gaat direct naar het stadscentrum van Glasgow en rijdt zeven dagen per week. Een enkeltje kost £15.80 en een retourtje £26.50. Een ticket kun je zowel op het vliegveld kopen als direct in de bus.