De stad Edinburgh en de dingen te doen, openbaar vervoer

De stad Edinburgh is een van de meest bezochte steden in heel Groot-Brittannië. Elk jaar komen er ongeveer 2 miljoen toeristen naar de hoofdstad van het prachtige Schotland. Het is echter niet de grootste stad in Schotland, dat (tot op de dag van vandaag) nog steeds Glasgow. Edinburgh heeft een kleine 500.000 inwoners. De stad aan de Schotse oostkust groeit de laatste jaren behoorlijke hard.

Bezienswaardigheden in Edinburgh

In het wonderschone centrum van Edinburgh is veel te beleven en veel te zien. Een van de bekendste bezienswaardigheden is Edinburgh Castle. Hier is het in de 12e eeuw allemaal mee begonnen. Edinburgh was namelijk vroeger niet meer dan een kasteel op een berg. Het werd gebruikt als koninklijk paleis en daarom door de eeuwen heen diverse keren gerenoveerd. Meer dan de helft van het kasteel stamt daarom uit de 17e eeuw. Tegenwoordig is het een prachtige toeristische trekpleister met niet één maar twee musea.

Holyrood Palace
Een andere toeristische trekpleister is uiteraard het Holyrood Palace (ook wel bekend als: Palace of Holyroodhouse). Dit paleis is het officiële vakantiehuis van de Britse koninklijke familie als ze in Schotland zijn. Elk jaar bezoeken zij dit prachtige paleis voor minimaal één week. De rest van het jaar is het paleis geopend voor het publiek.

Andere architectuur, een dierentuin en Arthur’s Seat
Edinburgh is natuurlijk bekend door de prachtige architectuur in de stad. Behalve Edinburgh Castle en Holyrood Palace is er ook het Scott Monument, Royal Mile (een aaneenschakeling van straten door de oude stad die samen de hoofdstraat vormen), St. Giles Cathedral en Princess Street Gardens (een park in het centrum van de stad, vlakbij Edinburgh Castle). Verder heeft Edinburgh nog een mooie dierentuin met de weinig verrassende naam Edinburgh Zoo. Ook de botanische tuinen van Edinburgh zijn zeker het bezoeken waard. Voor wie van wandelen houdt is er Arthur’s Seat. Deze heuvel ligt letterlijk midden in de stad Edinburgh. Vanaf de 250 meter hoge top van de heuvel heb je een prachtig uitzicht over de stad. De heuvel is gemakkelijk te beklimmen, vooral vanaf de oost-zijde. Gevorderde klimmers kunnen ook een moeilijkere route kiezen, hoewel je hiervoor tegenwoordig een (gratis) vergunning nodig hebt.

Musea
In de stad staan ook een groot aantal mooie musea. Denk aan the National Gallery of Scotland. Hier is een grote verzameling aan neoklassieke werken te vinden. Ook een must-see is the Scottish National Gallery of Modern Art en The Scotch Whisky Experience. Wat er in de laatste twee musea is te vinden spreekt voor zich.

Openbaar vervoer in Edinburgh / eten in de stad

Hoewel Edinburgh absoluut geen typisch voorbeeld van een uitgestrekte stad is, is een goed netwerk van openbaar vervoer zeker wel handig. Dat heeft Edinburgh gelukkig! Er rijden aardig wat bussen door de stad en een dagkaart kost slechts £3.50! Toch raden wij het aan om de stad lopend te verkennen. De grote bezienswaardigheden liggen aardig dicht bij elkaar, en lopend mis je de sfeer van de stad in ieder geval niet!

Er rijden ook taxi’s rond in de bruisende stad. Handig na een avond stappen. Je kunt ze gewoon aanhouden bij de grote stations, taxi’s rijden op de meter. Naast bussen en taxi’s heeft Edinburgh een klein lokaal netwerk wat betreft treinen, die vooral richting de randen van de stad rijden. Ook heeft Edinburgh een excellente verbinding met de meeste grote steden in de buurt. Het centrale treinstation is Station Edinburgh Waverley (dit ligt tussen de Old en New Town in). In het zakendistrict van de stad is Station Haymarket erg belangrijk.

Eten in de stad
Schotland staat niet bekend als het land van lekker eten. Toch kun je in Edinburgh verassend lekker eten. Op bijna elke menukaart staat haggis, dit is een typisch Schots gerecht op basis van orgaanvlees en havermout. Is dit niets voor jou? Dan is het natuurlijk ook mogelijk om iets van het multiculturele voedsel, wat we ook in Nederland kennen, te proberen. Echter is een bezoek aan Edinburgh niet compleet zonder een ‘full Scottish Breakfast’.